Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

生命麵包:鐵三角的回憶

煉奶、花生醬、麵包,呢個係無敵鐵三角組合。同事見到呢個鐵三角組合,都會作出唔同嘅反應,但係佔大部份都會問一句:使唔使搞成咁? 呢個鐵三角組合,對我來講有一個好特別嘅意義,應該話係一個美好嘅回憶。

森林浴的療癒力量

日光浴、溫泉浴大家就聽得多,咁森林浴 又係咩?

開心基本法05

有一種開心/幸福,叫做亞Q,即係點?

每朝起身,冇病又冇痛,一家人齊齊整整,您可以話我低要求,不過呢個又真係我嘅動力來源!

開心基本法03

開心基本法03
“來忘掉錯對 來懷念過去 曾共渡患難日子總有樂趣…”

開心基本法01

為打工仔加加力,唔好講到要充滿正能量咁浮跨先,有時只係想開心一下姐。

開心基本法02

有人話食甜品會令人開心,有咩係您好鍾意食架?
可能唔一定係甜,例如我有一個朋友好鍾意打邊爐,我就好鍾意食辣汁燒賣咁,

Green Concept 之Office-Home 6大特徵

Home office大家都聽過,並且都好渴望,有沒有想過…調轉黎都得?
Office Home,這當然是從心態出發,畢竟每天起碼有1/3時間在office,何不想想怎樣將返工如歸家這情況實現出來。

Q版生活 – Live GREEN

在職場中,被人形容為GREEN時,背後好像隱藏一些含意:冇經驗? 做錯野?
其實,我倒認為人要活得Green,起碼要keep自己心態係Green!

人人堅持捉鬼仔

下奏lunch time去跑步有人話係傻左,今日見到好多同事都火速午飯後外出,天真左一秒,原來大家並非出去散步運動,而係另有目的。
您叫人去跑步,坦白講有幾多個會聽? 聽完仲要去做?

Q版管理 – 見工奇遇記

有人話:家下小朋友出去見工好慘,因為有D公司專登見左好耐,好似玩佢地咁。
又有人話:黎公司見工嘅畢業生,為何著件圓領T,遲到又唔比個電話通知HR,見佢填表連筆都唔帶。
 

您富有嗎?

每個人,對富有嘅睇法都唔一樣,對您黎講,富有究竟係一個感覺? 定係要實在嘅物質?
由於我本身黎講錢唔多,所以我就將富有放響心入面啦! 又或者咁講,我覺得錢係買唔到心中富有嘅。
 

別人的7歲

7歲囡囡最近時常有新創作,由畫卡進展至寫卡、甚至係老作故事書,由一年前唔太歡喜寫字,到現在周圍寫。雖然有字,都要用些少智慧去閱讀,閱讀完您又未必可以完全理解,不過我感受到『愛』。

當我走到60歲

自從搬了入大埔工業邨,開始了一個習慣,趁中午時到海濱跑跑,坦白講,同事們應該以為我是癲/傻的。

Subscribe to 亞Q態度