Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

伸展運動: 有個關節唔好轉?

好多時我哋做伸展運動,都會諗邊有野要注意架?
邊有特別方法?點會有啱同錯?伸展咪即係拉筋!日日落公園見到婆婆公公都做緊嫁啦!

一個好簡單動作,25秒有助激活脊椎頸脊,都市人、低頭族必學

都市人/低頭族/OL....,大家每日對住手機/電腦嘅時間多過對人,自自然然會腰痠背痛,去按摩?? 去得幾多次呢?
日忙夜忙又冇時間做運動,有咩方法可以自救一下?

伸展運動注意事項, 示範比你睇

好多時我哋做伸展運動,都會諗邊有野要注意架?
邊有特別方法?點會有啱同錯?伸展咪即係拉筋!日日落公園見到婆婆公公都做緊嫁啦!

一個腰包在手,隨時幫手做伸展及肌力訓練

好多時一講起做運動,朋友們就萬千理由出晒黎,冇裝備、冇時間、冇地方、冇人陪、冇人比您跟住做等等。
今日介紹返呢樣唔太神奇嘅物品,不過原來佢又可以起到一些超神奇功用!

每日3分鐘 2個動作舒緩坐骨神經痛

每日3分鐘 2個動作舒緩坐骨神經痛
坐骨神經痛,冇得預防又冇得醫? 錯啦! 好簡單2個動作,只要您堅持每日抽時間去做,一定可以感受到有咩好處! 

腰酸背痛自己救

腰酸背痛,無論您係打工一族又好,長者都好,都會成日面對。
今日分享超簡易3招就可以KO您嘅腰酸背痛,冇特別工具,又唔需要花費金錢,
只係需要您每日抽出幾分鐘就可以! 欄杆周圍有,公園特別多,

一招趕走肩頸痛

肩頸痛症狀
1. 初期感到肩頸繃緊及痠痛
2. 頸部關節活動幅度慢慢減少  
3. 痛楚有機會延伸演變成頭痛  
4. 嚴重者會有脊骨移位的可能性,同時影響神經系統,引致手部麻痺

骨刺係咪老人病?

骨刺係咪老人病?

腰痛未必一定係腰出事

頭痛醫頭,腳痛醫腳;咁腰痛呢? 
有冇諗過導致腰痛可能未必一定係條腰有問題? 咁真正凶手又係邊位?

坐骨神經痛自救

坐骨神經,呢個名太深奧,唔講都未必知究竟會由邊到痛出黎? 簡單講就係由下背開始出現灼熱、刺痛感或是麻痺感延伸到其中一隻腳。

介紹6個簡單的伸展動作,可以降低坐骨神經的壓力。

拉筋7大好處是咁的

成日都聽人講,咩筋長一寸就命長一年,首先唔講係味真係會長一年命先,個個都拉筋,究竟點解要拉先?

靜脈曲張:帶你的小腿出去走走吧

靜脈曲張:帶你的小腿出去走走吧
點解小腿會出現彎彎曲曲嘅青筋同埋腫痛?
當我們身體太長時間維持在同一個姿勢,就會令到身體下肢部份受壓,受壓時,會對微絲血管內的瓣膜運作有影響,即係點?

轉頸可以解救頸梗膊痛嗎?

轉頸可以解救頸梗膊痛嗎?
頸緊膊痛是正常事,又或者長時間對着電腦都會造成肌肉繃緊,每當肌肉酸痛或繃緊的時候,我們很自然就會轉動頸部,有時甚至在轉動時會發出喀喀聲響。

Subscribe to 伸展運動