Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

【驚蟄養生】養肝排毒的4種食物

三月五日是驚蟄,代表萬物甦醒,也意味著各種疾病開始活躍。

當綠茶遇上齋啡

人人想減肥,早上都整返杯啡,不過又唔係人人都可以飲到齋啡。
聽講綠茶對身體都好,又係另一個減肥恩物,咁究竟綠茶加埋咖啡一齊飲又得唔得呢?
快講一下齋啡有咩好,點解咁多人都飲?

寓瘦身於遊戲,真的是一個好提議?

近年大行其道的瘦身遊戲,看似很適合特別忙碌又需要顧及工作或家庭的香港人;試想想既可享家庭樂,又可郁動全身肌肉,何樂以不為?

跑得快未必瘦?!

前幾天睇牙醫
醫生第一句:嘩! 做咩剪咁短頭髮呀?
    第二句:嘩! 做咩咁黑呀?
    第三句:喂! 係咪跑步可以減到肥呀?
 

2個簡易消脂動作

2個動作看似簡單,原來用心做就可以消脂!

淨坐都可以KEEP FIT

你冇睇錯,點解人坐你坐,你發覺自己越坐得耐就周身骨痛?! 家下仲話淨坐都可以Keep Fit?

LISS - Low intensity stdady state 低強度恆速有氧運動

人人想減肥,唔通真係人人都減到肥? 
LISS - Low intensity stdady state 低強度恆速有氧運動 

蘋果檸檬汁

大力推薦呢款果汁比您, 我都飲緊!

蘋果檸檬汁

功效:
幫助降低血壓、膽固醇、增強免疫力、溶解多餘的脂肪、凈化血液、促進新陳代謝

年28。做住瘦。秘訣集

家務瘦身大法
執屋都是個好的運動,雖然留在家,總算活動著,比起整天在家煲劇好得多。不要少看執屋的運動量,每個動作如果認真去做,都可將其演變成一個鍛鍊肌肉的好時機。

減肥瘦身另類選擇

介紹返Low-Intensity Steady State (LISS) 低強度恆速有氧運動
- 保持響你嘅最大心率的50-60% , i.e.(220-Age)x50-60%

缺水都會出現水腫!

人人都想減肥! 不過最近有朋友話, 唔敢飲咁多水, 因為怕飲得多水會有水腫, 究竟堅唔堅呢?!
水腫當然有好多好多原因啦, 不過當中有其中一個都幾有趣, 真係要同大家分享一下

2H健康小貼士之公園運動篇

冇器材,做唔到運動?

唔駛喎,只要落公園行下,你會發覺四周圍都有架餐幫到手
片中幾個動作都非常簡單,可作為入門篇試一下!

Fitball Squat

Fitball Squat
目標肌肉:股四頭肌、膕繩肌、臀大肌
深蹲變化多,加上Fitball協助可成為肌力訓練動作,
深蹲可用到全身、尤其是下肢肌肉,幫助燃脂、強化核心肌群。

Subscribe to 減肥