Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

KT TAPE 媽媽手貼法

媽媽手,又叫做狹窄性腱鞘炎

KTTAPE PRO WIDE - 預防拗柴,腳踝全保護

腳踝扭傷,俗稱的「拗柴」,以內翻最為常見,為何會有入心入肺之痛? 因為當足踝內翻著地時,往往會造成足踝外側韌帶受傷。麻煩的是,一旦你曾經扭傷過腳踝,就好像久不久就再次受傷?

保護膝蓋,KTTAPE無藥性貼布,放心使用

如果你成日面對膝頭哥痠痛,今次呢一個介紹就會好啱你

KT TAPE -Posterior Shin Splints

Shin Splint是指脛骨上的疼痛。 
疼痛是由於脛骨和結締組織的超負荷引起的,結締組織將肌肉附著在骨骼上。

KT TAPE - Calf小腿貼法

KTTAPE - 小腿貼法

Keyboard手 - KT TAPE

每天使用電腦鍵盤、鼠標,甚至頻繁用手機發短訊寫微博,這都會讓特定的幾個手指長時間、重複、用力地屈伸,使手部的肌腱出現過度的摩擦,最終出現「鍵盤手」,「Keyboard手」。

善用運動貼布

近年在運動場上、街上甚或剛剛過去的奧運會當中,都見過一些人在手臂或腿上貼著色彩鮮豔的貼布,究竟那些是裝飾還是繃帶? 有特別功效嗎?

KT TAPE - 膝蓋痛貼法

KT小教室 - 膝蓋痛

跑步操山下背痛點搞?

咩人先有機會出現下背痛?
好日都唔郁嘅人? 老人家? 每日響公司張櫈坐足8粒鐘嘅您? 定係做運動嘅人?
原來人人有份,永不落空!
明明冇拉傷,又冇激烈碰撞過,點解下背痛都會找上門呢?

KT Tape有助消腫及去水腫

有時見到呢個貼法,稱之為Fan Type,究竟係『型』? 定係有實際功效?

KT防小腿抽筋貼法

馬拉松/山賽在即,大家都不停練習,練習時快跑幾公里就冇大問題,最驚就係跑過十幾公里之後,出現小腿老抽(抽筋),一旦抽左一次,就好難勉強跑下去了。
所以分享一下KT小腿貼法,幫大家大大力衝線!

 

骼脛束摩擦綜合症 (IT Band Pain)

骼脛束摩擦綜合症 (IT Band Pain)近幾年時常聽到,骼脛束從臀部位開始,一直連結到小腿脛骨,而痛症就是因為骼脛束與股骨外髁過分摩擦所造成的發炎疼痛現象。

Achilles Tendon跟腱

跟腱 – 即是小腿下面連接腳跟附近的部位
如果您在跑步或是上斜時,跟腱感覺疼痛,有可能是跟腱發炎了。
 
跟腱發炎可分兩種:

Subscribe to 運動貼