Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

Present技巧123

今時今日只係做一個普通嘅打工仔係唔夠架啦,要學習做一個醒目打工仔先得。
講野之前先睇一睇老細面色先,如果見佢印堂發黑當然安靜為上,唔知你有冇發現身邊/公司總有一個詞不達意又鬼咁長氣嘅同事? 

致唔關我事同事

今期推介返,響扮工室入面另一極品,佢個名叫做『唔關我事』,有趣之處係,有時你連個問題都未講完,佢就會好快咁答你:唔關我事!

公司有隻憤怒鳥

唔知點解,每間公司都總佢嘅存在….『憤怒鳥』。

『憤怒鳥同事』周不時會情緒失控,幾時失控同埋點解會失控? 你係估佢唔到架!
無情情失控其實對身體都唔太好,例如心跳加快、血壓突然飆升及免疫系統下降等。

企業忍者

忍者 本是日本約1185年到1867年出現的一種特殊職業身份,忍者係做咩嘅呢?

佢嘅工作類似家下我地講嘅間諜,又或者係情報人員之類。唔好以為已經絕跡左,其實每間公司,甚至響您身邊都隨時出現忍者們。

致燥底同事

唔知點解,做野咁多年,轉過咁多公司,有種同事係無處不在。是非精,面和心不和呢種已經唔太特別啦,今次講嘅係...極燥底同事。
極燥底即係:
- 永遠佢最叻 (佢啱晒),對人態度唔見好

唔同年代對工作有唔同要求

根據 jobsDB 一個企業調查報告顯示,響香港唔同年齡層,原來對工作都有唔同需求。

異能人士,每間公司都有!

異能人士,每間公司都有! 您公司...有幾多個?
以每日工作時數平均8-10小時計算,經『非正式統計』,有60%打工仔每日用左最多時間就係要專心SERVE呢班大帝啦! 

快快樂樂做facial

新春團拜,一年一次,相識幾十年嘅豬朋狗友一聚。

『SLASH。/』只係一條斜線? 係 “或者”咁解?

SLASH源自美國New York Times嘅專欄作家Marci Alboher,響2007年嘅暢銷書《One Person/Multiple Careers:A new model for work/life success》中所

Blue Monday - 屍變日

星期一,有人話係Blue Monday, 有人話一入地鐵車箱就似打喪屍game咁,個個識行識走只係魂不附體。識揀嘅話,cap埋個星期一,理由大把唔駛教您。當老闆埋怨下屬,下屬又鬧緊份工之際,其實呢個死局都可以諗dd方法破解下。

HR靈異事件

無數個從朋友之間聽來的真人真事,聽完都覺得浮跨,原來21世紀係會發生的。
家下仲講80後? Out啦您!
 
奇聞一:
95後去見工,著住TShirt+短褲,原因係:天氣太熱

Green Concept 之Office-Home 6大特徵

Home office大家都聽過,並且都好渴望,有沒有想過…調轉黎都得?
Office Home,這當然是從心態出發,畢竟每天起碼有1/3時間在office,何不想想怎樣將返工如歸家這情況實現出來。

Q版生活 – Live GREEN

在職場中,被人形容為GREEN時,背後好像隱藏一些含意:冇經驗? 做錯野?
其實,我倒認為人要活得Green,起碼要keep自己心態係Green!

Subscribe to Q版打工王