Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

森林浴的療癒力量

日光浴、溫泉浴大家就聽得多,咁森林浴 又係咩?

『SLASH。/』只係一條斜線? 係 “或者”咁解?

SLASH源自美國New York Times嘅專欄作家Marci Alboher,響2007年嘅暢銷書《One Person/Multiple Careers:A new model for work/life success》中所

開心基本法03

開心基本法03
“來忘掉錯對 來懷念過去 曾共渡患難日子總有樂趣…”

開心基本法01

為打工仔加加力,唔好講到要充滿正能量咁浮跨先,有時只係想開心一下姐。

開心基本法02

有人話食甜品會令人開心,有咩係您好鍾意食架?
可能唔一定係甜,例如我有一個朋友好鍾意打邊爐,我就好鍾意食辣汁燒賣咁,

Q版生活 – Live GREEN

在職場中,被人形容為GREEN時,背後好像隱藏一些含意:冇經驗? 做錯野?
其實,我倒認為人要活得Green,起碼要keep自己心態係Green!

您富有嗎?

每個人,對富有嘅睇法都唔一樣,對您黎講,富有究竟係一個感覺? 定係要實在嘅物質?
由於我本身黎講錢唔多,所以我就將富有放響心入面啦! 又或者咁講,我覺得錢係買唔到心中富有嘅。
 

幸福心態

一群人,只有一個蘋果:人人心裡開始籌算
兩個人,一個蘋果:可以互相謙讓亦可大打出手
一個人,兩個蘋果:吃的欲望頓時消失
一個人,一大堆蘋果:甚至開始愁起來

生命中的5律

做人嘅野,一帆風順有幾多個?唔如意嘅事時時有,當人家潑您一盤冷水時,與其怨天尤人,不如換個想法。
繼昨天路人甲的利是10戒,今天送給大家在人生中的五個律:
1. 再難,也要堅持

Q版生活 - 活得簡單

快樂。可以由您決定, 不要被別人搶走您的喜樂!
對上一次感到快樂係幾時?
買左件心頭好? 食左餐美食? 同好朋友一齊? 返屋企家人團聚?

Q版生活 - 無憂

無憂,講就易,要做,究竟點先可以做到?

人生在世,點會冇野煩? 當遇到煩惱時,點樣處理好?

我嘅諗法比較亞Q,但係我又唔想比情感帶動一切,所以都會有以下程序(係咪聽落都好理性呢)

Q版生活 - 自製好心情

自製一份好心情,那怕下著雨都不被影響。
有時...豁出去並非放縱,反而會令人更輕鬆,好多時候我地因為工作、家庭、關係而煩惱,而那種煩惱的確會有很大的負面影響。

Q版生活 – 冰桶挑機

最近一星期,面書全被冰桶洗版,由名人到名星再到熟悉嘅朋友面貌呈現眼前。

Subscribe to 生活態度