Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
移至主內容

一個好簡單動作,25秒有助激活脊椎頸脊,都市人、低頭族必學

都市人/低頭族/OL....,大家每日對住手機/電腦嘅時間多過對人,自自然然會腰痠背痛,去按摩?? 去得幾多次呢?
日忙夜忙又冇時間做運動,有咩方法可以自救一下?

一個簡單方法趕走痛症

KTTAPE 一個簡單貼法
可以幫你解決:下背痛、足底筋膜炎、預防拗柴、小腿抽筋、大腿肌肉增加肌力、腰酸背痛、網球肘等等的問題。

每日3分鐘 2個動作舒緩坐骨神經痛

每日3分鐘 2個動作舒緩坐骨神經痛
坐骨神經痛,冇得預防又冇得醫? 錯啦! 好簡單2個動作,只要您堅持每日抽時間去做,一定可以感受到有咩好處! 

淨坐都可以KEEP FIT

你冇睇錯,點解人坐你坐,你發覺自己越坐得耐就周身骨痛?! 家下仲話淨坐都可以Keep Fit?

腰痛未必一定係腰出事

頭痛醫頭,腳痛醫腳;咁腰痛呢? 
有冇諗過導致腰痛可能未必一定係條腰有問題? 咁真正凶手又係邊位?

FitBall 告別坐骨神經痛:伸展梨狀肌

腰痠背痛,有時大腿至小腿出現腳痺,究竟有咩解究?

FitBall簡易操作:肩背零痛楚

FitBall簡易操作:肩背零痛楚

腰酸背痛 解決良方

腰背痛,人人都試過,亦都是一個很普遍的症狀,主要成因是背部肌肉過份緊張,可能是由於長期坐姿或站立姿勢不當,以致身體各部份作出協調而引起過份疲勞,當身體得不到適當的舒展,缺乏營養供血而產生痛楚。

活血止痛坎離砂

絕對唔係玩泥沙,呢個名我地可能比較陌生,日本暖包用得多,原來祖國都有非一般暖包,呢個暖包除了發熱仲有好多功效,點解咁勁,睇下佢嘅成份你就明,成份包括:
當歸:調經止痛
川芎:活血化瘀

腰酸背痛講bye-bye

[腰酸背痛講bye-bye] 大熱天時仲戴腰封?!
=====================
[KT TAPE 網球肘貼法] https://youtu.be/9tq0EbDEwjw

KT TAPE - 腰背痛

人的脊椎從頸一直伸延至臀部,由頸椎、胸椎、腰椎、薦椎及尾椎組成。脊椎骨圍繞著脊髓神經,同時起保護作用;周邊亦有許多肌肉及肌腱,負責支撐身體,令背部保持挺直及協助身體做出各種動作。

Q版健康 - 熱敷自療

有時做完運動,又或者響寫字樓坐足一日,返到屋企就頸梗膊痛,點算好?
熱敷,其實係一個幾有效嘅消除疲勞方法。
透過熱力,滲透到皮膚表層及肌肉,令血液循環,達到紓緩肌肉疼痛的效果。

汀姐養生 - 綿茵陳祛濕最強

綿茵陳是一種最常用的祛濕藥物,又稱「茵陳蒿」,外型似一堆棉花絮。市面上也有一些涼茶鋪有單味的綿茵陳茶售賣。但中醫配方講究「君、臣、佐、使」,因應需要複方一般效果會比單味藥更全面。

Subscribe to 腰痠背痛